IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ наложиха нови санкции на Русия

Сред санкционираните са и хора, обвинени в кражба на украинско зърно

23:08 | 15.09.22 г.
Американският държавен секретар Антъни Блинкен обяви новите санкции срещу Русия. Снимка:
Американският държавен секретар Антъни Блинкен обяви новите санкции срещу Русия. Снимка:

САЩ обявиха нов пакет от санкции срещу военното разузнаване и отбранителната индустрия на Русия, както и срещу хора, обвинени, че са откраднали украинско зърно. Ходът е част от усилията за ограничаване на възможностите на президента Владимир Путин да води война, пише Bloomberg.

Държавният департамент наложи санкции на 31 дружества в областта на отбраната, технологиите и електрониката, а министерството на финансите въведе ограничения за 22 държавни ръководители, включително хора, които са „контролирали изземването или кражбата на стотици хиляди тонове украинско зърно“, съобщи държавният секретар Антъни Блинкен в комюнике.

„Санкционираните днес – от извършители на насилие до официално улесняване на нарочно извеждане на деца от Украйна, са пример за поведението, който се превръща в синоним на непредизвиканата война на правителството на Русия“, допълни той.

Наложените в четвъртък санкции включват също контрол върху износа от министерството на търговията на стоки, които Беларус и Русия биха могли да използват за биологични или химически оръжия, отбеляза Блинкен.

Украински представители многократно обвиниха Русия, че краде украинско зърно. През юли данни показаха, че окупираният от Русия Крим изнася повече от 50 пъти над обичайния обем по това време на годината, от което може да се предположи, че иззетото жито се изпраща в чужбина.

Ходът в четвъртък се равнява на едни от най-обхватните санкции, които САЩ и съюзниците им са обявявали в последните месеци. Макар че те вероятно са били подготвяни с месеци, обявяването им съвпада с широка украинска контраофанзива, при която силите на страната си връщат територии, завзети по-рано от Русия.

Публично руски представители заявяват, че ударът за икономиката от санкциите е по-малък от опасенията, като свиването вероятно ще бъде с под 3% тази година и дори с по-малко догодина. Но частни оценки показват, че Русия може да навлезе в по-дълга и по-дълбока рецесия, отколкото очакват държавните ръководители. Западните съюзници твърдят, че санкциите са важен начин за отслабване на амбициите на Русия в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още